به گزارش آدینه پرس ، اکبر فتحي، همزمان روز جهاني خاک در همايشي با شعار «خاک و آب ، منشاء زندگي» در دانشکده کشاورزي دانشگاه تبريز با اشاره به از بين رفتن ۴۵ درصد از اراضي کشاورزي حوضه درياچه اروميه و بحراني شدن وضعيت خاک اين حوضه در اثر بحران آبي، ادامه داد: هم اکنون نابودي خاک اين حوضه به صورت ملموس قابل مشاهده است و با از رده خارج شدن بخشي از اراضي اين حوضه، سرانه اراضي کشاورزي استان براي هر نفر به يک هزار مترمربع مي رسد.
وي با اشاره به اهميت خاک براي تامين امنيت غذايي مردم، افزود: اين منبع حياتي در معرض انواع تهديدهاي انساني مانند ساخت خانه و احداث شبکه هاي راه، انتقال زيرساخت ها و بلاياي طبيعي مانند سيل قرار دارد.
وي با تاکيد بر اينکه خاک عامل اصلي توليدات کشاورزي است و بايد از آن حفظ و مراقبت کرد، گفت: زندگاني بر اساس خاک است و در نبود آن، زندگي معنا و مفهوم خود را از دست مي دهد بنابراين بايد اين منبع حياتي توليد را براي نسل آينده حفظ کرد.
رييس سازمان جهادکشاورزي آذربايجان شرقي، سطح اراضي کشاورزي استان براي کشت محصولات کشاورزي را يک ميليون و ۴۰۰ هزار هکتار اعلام کرد و گفت: با توجه به جمعيت حدود چهار ميليون و ۲۰۰ هزار نفري استان، سرانه اراضي کشاورزي استان براي هر نفر حدود يک هزار و ۸۰۰ مترمربع است.
وي با بيان اينکه يکي از مهمترين عوامل انساني براي از بين رفتن خاک، آلودگي آب به صورت نامتعارف مانند فاضلاب و پساب کارخانه ها است، اظهار کرد: اين آلودگي ها با نفوذ در خاک موجب از بين رفتن اين منابع توليدي مي شود.
وي يادآور شد: براي توليد محصولات کشاورزي و تامين امنيت غذايي، بايد از خاک به عنوان مهمترين منبع توليد اين محصولات حفاظت شود و در اين راستا و بر اساس قانون حفاظت از خاک، همه دستگاه ها و نهادي هاي دولتي در کنار سازمان هاي محيط زيست و جهادکشاورزي به عنوان متوليان اصلي، وظايف مشخصي براي حفاظت از خاک دارند.
رييس سازمان جهادکشاورزي آذربايجان شرقي، گفت: همه بايد دست به دست هم دهيم تا خاک را که در معرض تهديدهاي مختلف قرار دارد، حفظ و مراقبت کنيم.
فتحي، شخم زني در جهت شيب اراضي، استفاده نامناسب از کود و سم در اراضي کشاورزي و آب هاي نامتعارف و پساب هاي کارخانجات را از عوامل تخريب خاک در استان اعلام کرد و افزود: براي حفظ خاک بايد اجراي طرح تعادل دام و مرتع به فرهنگ عمومي تبديل شود و دامداران به اندازه از ظرفيت مراتع براي چراي دام ها استفاده کنند.
وي با تاکيد بر اهميت آبخيزداري و آبخوان داري در حفاظت از خاک، اظهار کرد: هر چه بيشتر در بالادست سدها، طرح هاي آبخيزداري و آبخوان داري اجرا شود به همان اندازه به حفظ خاک کمک مي شود.
روز پنجم دسامبر برابر با ۱۴ آذر، روز جهاني خاک نام گذاري شده و با توجه به اهميت حفظ اين منبع ارزشمند و حياتي و آگاه سازي مردم و دانشجويان در خصوص تهديدات پيش روي خاک و در نتيجه امنيت غذايي همايشي با شعار «خاک و آب منشاء زندگي» در تالار شهيد سلماني دانشکده کشاورزي دانشگاه تبريز با حضور جمعي از اساتيد دانشگاهي و محققان حوزه خاک، مديران دستگاه هاي متولي و دانشجويان برگزار شد و سخنرانان با تاکيد بر اهميت حفظ خاک براي تامين غذايي مردم، چالش هاي پيش روي اين منبع حياتي را ارايه کردند.
گفتنی است در پایان این همایش ، قطعنامه پایانی مراسم روز جهانی خاک با تاکید بر حفاظت از خاک در 14 بند توسط شهرام سعادتجوی عصر قرائت شد.