بهناز مصلحی فرد، دکتری مدیریت ورزشی: ورزش باید جایگاه ثابتی در زندگی پیدا کند
بله حال عمومی شهر اصلا خوب نیست. اگر حلقهی گمشدهی بین مردم و ورزش پیدا شود و خانوادهها وارد ورزش شوند قطعاً آمار خشونت پایین خواهد آمد.
به گزارش پایگاه خبری آدینه پرس:-بهناز مصلحی فرد، بانوی موفق و سرشناسی است که در فضای حرفهای او را با عناوین مختلف مرتبط با ورزش تیر و کمان میشناسند اما شاید کمتر کسی بداند که چه مسیر پرماجرا و پر تغییری را طی کرده تا به این نقطه برسد. دکتری مدیریت ورزشی،کارشناس ورزش شورای شهر تبریز، نائب رئیس هیئت تیراندازی با کمان و بسیج ورزشکاران استان، تدریس دانشگاه، مربی بین المللی تیراندازی با کمان، داور درجه یک ملی تیراندازی با کمان، تأسیس باشگاه تیراندازی مختص بانوان، قهرمانی و نائب قهرمانی مسابقات متعدد استانی و کشوری تنها بخش کوچکی از کارنامه پربار تحصیلی و کاری مصلحی است. جهت آشنایی بیشتر با این بانوی فعال، ورزشکار و پرافتخار گفتگویی با ایشان داشتیم که شما را به مطالعهی آن دعوت میکنیم.
چطور شد که به ورزش رو آوردید؟
در دوران کودکی ما، ورزش زیاد جدی گرفته نمیشد و اولویت پایینی داشت. اما من خوش اقبال بودم و از سر اتفاق وارد دنیای ورزش شدم. خانم دواتگر، معلم کلاس اول ابتداییام، مربی ژیمناستیک بود. یک روز سر زنگ ورزش به سمتم آمد، روی زانو نشست و گفت تو میتوانی در ورزش آدم موفقی شوی، به مادرت بگو با من صحبت کند. خوشبختانه من والدین حامی و آگاهی دارم. به مادرم گفتم و او بلافاصله موضوع را پیگیری کرد و در نهایت مرا در کلاس ژیمناستیک ثبت نام کردند. بنابراین استارت زندگی ورزشی من در 7 سالگی زده شد. جالب اینجاست که خانم دواتگر چند سال بعد از ایران رفتند؛ گویا آمده بودند که سمت و سوی جدیدی به زندگی من بدهد. با ژیمناستیک شروع کردم و بعد شنا را تا مراحل نهایی پیش بردم. بعد وارد تکواندو و ووشو شدم و ورزش رزمی را به صورت حرفهای پیش گرفتم. اما سانحهای در تمرین که موجب آسیب زانویم شد، دوباره تغییر دیگری را در زندگیام رقم زد. پزشک مرا از هرگونه فعالیتی که فشار مضاعفی به زانویم وارد کند منع کرده بود. آن زمان خواهرم تیر و کمان کار میکرد و یک بار من هم با او سر تمرین رفتم. مربی خواهرم به من گفت تو هم بیا و یک کمان بکش، ابتدا قبول نکردم و تصور میکردم این ورزش لذت خاصی ندارد و برای منی که رزمیکار هستم و هیجان را تجربه کردهام، تیر و کمان هیچ لطفی نخواهد داشت. اما استاد کِهتر، که در واقع اولین مربی تیر و کمان من شدند، اصرار کردند. اولین تیری که زدم به هدف نشست. دومی و سومی هم همینطور. به من پیشنهاد دادند تا وقتی مصدومیت زانویم بهبود یابد این ورزش را ادامه دهم و من همین کار را کردم. مصدومیتم برطرف شد و تکواندو و تیر و کمان را هم زمان کار میکردم. حتی عازم مسابقات تکواندو هم بودم، اما یک جایی تصمیم گرفتم که تکواندو را رها کنم و تیر و کمان را ادامه دهم.
چه ویژگیهایی بود که شما را جذب این ورزش کرد؟
احساس کردم من برای این کار خلق شدهام. آن زمان نه استعدادیابی وجود داشت و نه روانشناسی ورزشی و من صرفاً هر مسیری که پیش آمده بود را طی کرده بودم، اما بعد از سالها متوجه شدم که به ورزشهای درونگرایانه علاقه بیشتری دارم. این ورزش به شدت آرامش و تمرکز را تقویت میکند. در تمام رشتهها یک بار هیجانی وجود دارد، در ورزشهای تیمی اگر پاس خوب ندهید محکوم میشوید، در ورزش رزمی اگر عکسالعمل آنی و مناسب نداشته باشید شکست خواهید خورد. تنها چند دقیقه فرصت دارید که پیروز میدان شوید. اما تیر و کمان چنین نیست. شما هیچ حریفی به جز خودتان و سیبل پیشرویتان ندارید. تنها کافی است که بهتر خودِ چند لحظه پیش باشید. امتیاز و نتیجه کار همان لحظه مشخص میشود. اوایل فقط احساس خوبی که بعد از این ورزش به سراغم میآمد برایم مهم بود اما بعدها که مقالات علمی و نتایج تحقیقات را مطالعه کردم متوجه شدم این ورزش تأثیر به سزایی در سلامت و بهبود عملکرد مغز دارد. Mete gazoz، نفر اول المپیک 2020 که اهل ترکیه است، لکنت زبانش را با این ورزش درمان کرده.
با توجه به تاثیرات مثبتی که تیر و کمان روی جسم و روح افراد دارد پزشکان هم این ورزش را به بیماران خود توصیه میکنند؟
بله. شاگردانی دارم که به تجویز مشاور مدرسه یا روانشناس تیر و کمان را شروع کردهاند. زمانی که معلم ورزش یا معاون اجرایی بودم و دانشآموزان را به باشگاه میآوردم به عینه شاهد پیشرفت تمرکز ذهنی بچهها بودم.
علاوه بر آرامش و تمرکز، چه نقاط قوت دیگری دارد؟
در تیروکمان محدودیت سنی اصلا دخیل نیست؛ حتی در مرحلهی قهرمانی. در حال حاضر جوانترین فرد باشگاه ما متولد سال 1396 و مسن ترین 1329 است. پدربزرگ یکی از بچهها که او را به باشگاه میرساند حالا با نوهاش تمرین میکند و کمان میکشد. یکی از کمانگیرهای ما در سن 33 سالگی شروع کرد و در 34 سالگی به مسابقات ملی اعزام شد. ما چندین ورزشکار آقا و خانم به اردوی تیم ملی معرفی کردهایم، یکی دیگر از کمانداران نوجوان باشگاه به اسم فائز محمدی در عرض دو سال توانست با کسب رکوردهای خوب، عضو تیم ملی بزرگسالان شود و اخیراً در مسابقات قهرمانی آسیا قهرمان المپیک را شکست داد. این نکتهی بسیار امیدبخشی است، به خصوص برای خانمها که بعد از یک سن تصور میکنند، دیگر نمیتوانند برای ورزشهای قهرمانی اقدام کنند. نکتهی دیگر اینکه در بقیهی رشتهها این حسرت هست که یک پدر نمیتواند از نزدیک شاهد مسابقهی دخترش باشد، اما در تیر و کمان چنین مانعی وجود ندارد. به طور کلی آرامشی که این رشته به من داده باعث شده چالشهای بزرگ زندگی را با صبر و طمانینه مدیریت کنم.
فعالیتهایتان صرفاً در ورزش محدود نشده و پستهای مدیریتی و اجرایی را هم بر عهده گرفتهاید.
بله از یک جایی به بعد دوست داشتم در روند تصمیمگیری هم حاضر شوم و اثرگذار باشم، نه فقط تاثیرپذیر. در بخش مدیریت ورزش بانوان خیلی کم کار شده است، دوست داشتم مسیر باز شود و همینطور هم شد.
چه مشکلات و موانعی در این رشته وجود دارد؟
مسئلهی اصلی فرهنگسازی است. به طور کلی ورزش جزو اولویتهای زندگی زنان نیست و جایگاه ثابت و مشخصی ندارد. یکی از دلایل اصلی این اقبال کم، ضعف امکانات است. سالنهای دولتی کم هستند و زمانبندیها به صورتی است که زنان شاغل نمیتوانند از آنها استفاده کنند. باید توجه بیشتری نسبت به ورزش بانوان انجام شود. مشکل اصلی رشتهی تیرو کمان هم گرانی تجهیزات است. با اینکه آموزش اولیه هزینهی چندانی ندارد اما اگر فردی بخواهد به صورت حرفهای کار کند باید هزینههای هنگفتی را تقبل کند. یک موضوع عمومی دیگری که وجود دارد این است که در استعدادیابی، ابعاد روحی و روانی افراد نادیده گرفته میشود. من در تلاشم تا در کنار استعدایابی فیزیکی، استعداد روحی را هم به معیارهای سنجش وارد کنم و از روانشناسی ورزشی بیشتر بهره ببریم.
با توجه به آمارهایی نگران کنندهای که در مورد بالا بودن خشونت در استان مطرح است، به نظر شما روی آوردن مردم به ورزش چقدر می تواند در کاهش این آمار تأثیرگذار باشد؟
بله حال عمومی شهر اصلا خوب نیست. اگر حلقهی گمشدهی بین مردم و ورزش پیدا شود و خانوادهها وارد ورزش شوند قطعاً آمار خشونت پایین خواهد آمد.
خوشبختانه اخیراً با رویکرد مطلوب شهرداری و شورای شهر، ورزش در تبریز جان تازه گرفته و در همین راستا همایشهای متعددی برای شهروندان در سطح شهر اجرا شده که موفق هم بوده، حتی با حمایت باشگاه شهرداری چندین همایش خانوادگی اختصاصی تیروکمان هم اجرا کرده ایم که جا دارد از مسئولان باشگاه شهرداری تشکر ویژه داشته باشم ولی قطعاً توسعه ورزش هنوز هم جای کار دارد و ان شاالله به زودی با گسترش سرانه ورزشی شاهد سلامت و آرامش بیشتری برای مردم باشیم.
در نهایت از خانواده خوبم که همواره حمایتم کردهاند، از تمام اساتید بزرگوارم که در طول زندگی از ایشان درس آموختهام و از مسئولان و زحمتکشان عرصه ورزش تشکر و قدردانی میکنم.
جهت حضور در دوره آموزشی و کسب تجربه تیراندازی با کمان، همه روزه در مرکز تخصصی تیروکمان آرمان، واقع در مجموعه ورزشی کوی میرداماد تبریز در خدمت شهروندان گرامی هستیم.
سئویل محدث
شماره تماس جهت مشاوره ورزشی: 09358901773