آیا به این فکر کردهاید که چرا افراد دارای دایره لغات وسیعتر، کمتر دچار بیهودهگویی، لغو و حتی درگیری لفظی میشوند؟
آدینه پرس: به علت پایین بودن سطح مطالعه عمومی، نه آکادمیک، اغلب ما از دایره لغات کوچکتری در محاورات استفاده میکنیم. برای هر کلمه میتوان چندین کلمه مترادف پیدا کرد که هر کدام زمان و مکان خاص خود را دارد و اگر هر کلمه در مکان خود قرار گیرد نه تنها جمله زیباتر، رساتر و کاملتر خواهد شد، بلکه از بیهودهگویی و در بسیاری موارد از درگیری لفظی هم جلوگیری خواهد کرد.
اگر دقت کرده باشیم هر طبقه اجتماعی کلمات مختص خود را دارند و اگر کمی با حوصله با افراد مراوده کنیم شاید بعد از مدتی کلماتی که در صحبت کردن استفاده میکنند را بتوان به آسانی حدس زد.
اغلب افراد پرخاشگر دایره لغات خاص خود را دارند و چون غیر از آن کلمات به منبع دیگری دسترسی پیدا نکردهاند شما ملاحظه خواهید کرد که از یک جمله یا کلمهی تکراری در اغلب موارد استفاده میکنند.
هر چه افراد با مطالعه بیشتر و مهارت استفاده، از کلمات در وسعت بزرگتری آشنا شوند راحتتر و زیباتر میتوانند بیان احساسات عواطف و حتی خشم خود را به صورت کنترل شده بیان کنند. چنانکه گفته میشود عموماً افرادی که به چند زبان مسلطاند در مقابل آلزایمر هم مصونتر میباشند. میتوان گفت تعداد کلماتی که در حافظهی خود داریم سرنوشت ما را تعیین میکند. مراوده، صحبت، رابطههایمان هم در این امر دخیل هستند.
این حس که رابطههایمان مرهون کلمات و طرز بیان و لحن بیان ما هستند و به طور غیر مستقیم با دایرهی لغات ما رابطهی تنگاتنگ دارند ما را مصمم میکند که دایرهی لغات خود را گسترش دهیم. استفاده از لغاتی که مترادف و هم معنی باشند و بار احساسی خوشایندی به مخاطب دهند وظیفهی هر گوینده و همصحبتی است که میخواهد خاطرهی خوشایندی در ذهنها از خود به جا گذارد. پس میتوان گفت دایرهی لغات ما سرنوشت ما را تحت نفوذ خود دارد.
نویسنده: نسرین خالص