به گزارش آدینه پرس، سد تنظیمی و انحرافی قیزقلعه سی در ۱۲ کیلومتری سد خداآفرین در ۲۱۰ کیلومتری شمال شرق تبریز واقع شده، طول تاج آن ۸۴۳ متر، ارتفاع از پی ۳۷ متر و گنجایش مخزن آن ۶۲ میلیون مترمکعب است.
عملیات ساخت سد «قیزقلعه سی» در سال ۱۳۸۵ آغاز و برای ساخت آن ۵۵۰ میلیارد تومان هزینه شده است.
تامین حقابه ایران به مقدار یک میلیارد مترمکعب در سال از رودخانه مرزی ارس، آبرسانی تحت فشار به ۱۲ هزار هکتار از اراضی پایین دست سد در آذربایجان شرقی و تامین آب شبکه پایاب اردبیل به وسعت ۶۲ هزار هکتار از جمله اهداف احداث سد قیزقلعه سی است.
همچنین قرار است سالانه ۴۰ مگاوات برق با احداث نیروگاه در محل سد تولید و به تثبیت ولتاژ سراسری برق کشورمان کمک کند.
بهره برداری از شبکه پایاب سد قیزقلعه سی موجب آبیاری ۷۴ هزار هکتار در استانهای آذربایجان شرقی و اردبیل و ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم ۸۵ هزار نفر در منطقه و شکوفایی اقتصادی در این ۲ استان خواهد شد.
امروز همچنین سد گردیان هم با مخزنی به حجم ۱۰ میلیون متر مکعب، برای آبیاری ۲ هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی دیم در شهرستان جلفا با حضور وزیر نیرو به بهره برداری رسید؛ این سد با ذخیره آب توسط ایستگاه پمپاژ در فصول غیر زراعی از رود ارس، امکان آبیاری در فصل کشاورزی را فراهم خواهد کرد.
طرح سومی که صبح امروز با حضور وزیر نیرو در شهرستان خداآفرین استان آذربایجان شرقی به صورت ویدئو کنفرانس به بهره برداری رسید، شبکه پایاب یکانات به وسعت هزار و ۳۵۰ هکتار است که توسط ایستگاههای پمپاژ از طریق رود ارس، در شهرستان مرند سیراب و موجب ایجاد ۳ هزار شغل مستقیم برای مردم منطقه خواهد شد.
برای ساخت و بهره برداری همه این طرح ها در مجموع حدود ۹۹۰ میلیارد تومان هزینه شده است.
وزیر نیرو پس از سخنرانی در آیین افتتاح این سه سد با بالگرد عازم سد ارس در ۳۰ کیلومتری شمال غرب شهرستان جلفا برای شرکت در جشن ۵۰ سالگی بهره برداری مشترک از این سد میان ایران و جمهوری آذربایجان می شود.
م/۵۹