به گزارش پایگاه خبری آدینه پرس، حجت الاسلام والمسلمین سید محمدعلی آل هاشم در دیدار با جمعی از مدیران سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی و اعضای کانون سنگرسازان بی سنگر، با تبریک هفته جهاد کشاورزی افزود: جهاد سازندگی یکی از نهادهای برآمده از انقلاب بود که تنها چهار ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، با صدور فرمانی از ناحیه امام راحل برای رسیدگی به وضع روستاها و رفع محرومیت روستاییان با استفاده از نیروهای مردمی و داوطلب تشکیل شد.
جهاد نهادی با ویژگی های سازمانی و مدیریتی منحصربفرد بود که از جمله آنها می توان به انعطاف پذیری ساختار و نیروی انسانی متناسب با وظایف جدید، هدف گرایی در فعالیت ها، عدم وجود سلسله مراتب سازمانی سخت و دست و پاگیر، برخورداری از نیروهای داوطلبانه متعهد و با انگیزه و تاکید بر برنامه ریزی از پایین به بالا اشاره کرد. بنابراین جهاد دارای تشکیلات مردمی بدون پیچ و خم های اداری بود که آبادانی و رفع فقر از روستاها را از مسیری جدا از دستگاه های اداری پیگیری می کردند. افرادی که با عشق به خدمت وارد میدان شده بودند.
امام جمعه تبریز اضافه کرد: این نهاد انقلابی در عرصه های مختلف اعم از اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی اقدامات قابل توجهی را به انجام رساند که تولید انبوه وسایل پرمصرف کشاورزی و هسته حفاری، ساخت سیلوهای چند هزارتنی گندم با هدف کمک به خودکفایی کشور، خلع ید از پیمانکارهای خارجی و بالابردن روحیه خودکفایی در ذهن متخصصان داخلی از این جمله اند. جهاد همچنین با تشکیل چهل گردان مهندسی رزمی و انجام طرح های پیچیده مانند پل های معلق، ساخت نخستین موشک جمهوری اسلامی با برد ۱۵۰ کیلومتر، دستگاه مین روب، دستگاه ساخت ابر مصنوعی و خودروی دوگانه آبی و خاکی خدمات ارزنده ای را در زمان جنگ تحمیلی انجام داد.
وی ادامه داد: از دیگر اقدامات جهاد می توان به تشکیل شوراهای اسلامی در مدیریت روستاها، تشکیل نهضت سواد آموزی و جهاد دانشگاهی اشاره کرد که آن زمان توسط جهاد انجام می گرفت. جهاد در روستاها همه کاره بود و مردم هم مشکلاتشان را با آنها در میان می گذاشتند. جهاد سازندگی با ساختار چابک و انقلابی خود توانست نیروهای متخصص و متعهد را در رشته های مختلف به سمت خود جذب کند که با کمک مردم روستاها پروژه های جهاد را به انجام می رساندند. در یک تحقیق میدانی که میزان مشارکت مردم در فعالیتهای جهاد سازندگی مورد بررسی قرار گرفته، نتیجه به دست آمده مشارکت ۵۳ درصدی مردم را نشان میدهد که در بعضی از استانها درصد مشارکت بیش از این بود. با وجود این سال 61 ، لایحه تبدیل جهاد به وزارت خانه به مجلس برده شد که با این اقدام هویت مردمی جهاد و زمینه حضور داوطلبانه مردم از بین رفت چرا که مردم آن را به چشم یک سازمانی دولتی می دیدند و نهادی که نیروهای آن به عنوان کسبه، اجر اخروی و انجام تکلیف شرعی در آن خدمت می کردند تبدیل به وزارت خانه ای با ساعات کار و حقوق مشخص شد. وزارت خانه شدن جهاد زمینه افول و انحلال آن را فراهم کرد. عده ای از دولت مردان که عمدتا از طرفداران لیبرال و تکنوکرات بودند، وجود نهادهای انقلابی را موازی سازمان های مشابه دولتی و جهاد را موازی وزارت کشاورزی می دانستند و کم کم با محدود کردن وظایف جهاد در نهایت آن را در وزارت جهاد کشاورزی ادغام کردند. در نهایت جهاد ادغام شد، برخی ها انحلال جهاد را نه در سال 79 و با ادغام وزارت خانه های جهاد کشاورزی، بلکه در سال 62 با تبدیل جهاد به وزارت خانه عنوان می کنند. تشکیل وزارت جهاد کشاورزی و حذف بیش از چهل گردان مهندسی رزمی جهاد در پایان جنگ، حذف شورای مرکزی جهاد سازندگی و نهایتا ادغام جهاد در وزارت کشاورزی چهار ضربه اساسی برای حذف جهاد بودند. زمزمه های انحلال و ادغام در وزارت جهاد کشاورزی حتی آن زمان واکنش جدی مقام معظم رهبری را در پی داشت که ایشان در این خصوص خطاب به رئیس جمهور وقت فرمودند:« شنیدم در دولت با وجود دفاع و رای موافق جناب عالی نتیجه رای گیری تامین کننده حفظ و بقای ساختار انقلابی و کارآمد جهاد سازندگی نیست. این نگرانی است که این تشکیلات مبارک با آن همه آثار و برکات و تجربه های موفق در وزارت جدید حل و حذف شود که یقینا این خسارت بزرگی برای کشور و نظام و انقلاب خواهد بود. اگر آنچه پیش آمده تغییرناپذیر و نهایی است مقتضی است در انتخاب مسئول برای تشکیلات جدید جلوی این ضرر متراکم را گرفته و اگر نهایی نیست در آن تجدید نظر شود».
وی در ادامه گفت: ساختار جهاد سازندگی در کنار اقدامات مهمی که در آن انجام یافته است نشان از کارآمدبودن این نهاد انقلابی داشته که یکی از مهمترین دلایل آن مردمی بودن آن است. احیای این ساختار که چند سال است صحبت می شود که مجددا احیا شود می تواند نقش موثری در زمینه سیاست های اقتصادی مانند اقتصاد مقاومتی، مشارکت مردم در امر اقتصاد، اقتصاد دانش بنیان، افزایش تولید و ارتقای شاخصهای عدالت اجتماعی، تولید محصولات استراتژیک و امنیت غذایی که شعار امسال هفته جهاد کشاورزی هم است ایفا کند. نکته قابل توجه در این امر استفاده از ظرفیت جوانان و تشکل های انقلابی است که هم اکنون در گوشه و کنار کشور به صورت پراکنده در حال فعالیت هستند. با انسجام این نیروها، بازدهی و بهره وری آنها افزایش می یابد به علاوه با به کارگیری آنها در این نهاد می توان زمینه تربیت نیروی کارآمد و انقلابی جهت مدیریت کشور را فراهم کرد.
امام جمعه تبریز هم از پیشکسوتان آنهایی که در کسوت جهاد سازندگی بودند و الان به عنوان کانون سنگرسازان بی سنگر مشغول خدمت و فعالیت هستند و هم از شاغلان جهاد کشاورزی استان تشکر کرد و هفته جهاد کشاورزی را به آنها تبریک گفت.
حجت الاسلام والمسلمین آل هاشم با بیان اینکه فعالیت های جهاد کشاورزی در استان آذربایجان شرقی هم اکنون نیز چشمگیر است لازم می دانم از آقای مهندس فتحی رییس محترم سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی تشکر نمایم افزود: بخش های مختلف سازمان جهادکشاورزی استان، همیشه نمونه و اول می شود این سازمان در ارائه فعالیت ها توسط تلاش های روابط عمومی سازمان موفق عمل کرده بطوریکه همه ساله روابط عمومی این سازمان مقام اول را در کشور بدست می آورد که جای تشکر و قدردانی دارد.
مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز در این دیدار با تبریک سالروز جهاد سازندگی افزود: 21 تا 27 خرداد هفته جهاد کشاورزی نامگذاری شده است و 27 خرداد سالروز تشکیل جهاد سازندگی به فرمان معمار کبیر انقلاب است که بنام روز جهاد کشاورزی است. نهاد مقدس جهاد سازندگی یکی از موهبت های الهی است که برای این مملکت توسط بینش، تیزبینی و روشنگری امام راحل تشکیل پیدا کرد. بعد از تشکیل این نهاد عمده فعالیت هایی که می توانیم برای جهاد سازندگی بشماریم، محرومیت زدایی و آبادانی روستاها بود که در اول انقلاب متاسفانه به خاطر ظلم هایی که در زمان پهلوی در روستاها صورت گرفته بود، شکل گرفت تا آبادانی و محرومیت زدایی توسط جوانان مومن و انقلابی انجام گیرد.
حجت الاسلام والمسلمین مجید نجفی ادامه داد: فعالیت دیگر جهاد، ستاد پشتیبانی جنگ بود که خدمات بی نظیری برای این مملکت داشتند که در طول تاریخ تثبیت شده است. رمز موفقیت جهاد هم در آبادانی و محرومیت زدایی و هم در ستاد پشتیبانی جنگ این بود که در برادران جهادی روحیه عبودیت و اخلاص حاکم بود، روحیه ایثار الان هم در این بزرگواران حاکم است و ما همکاران جهاد کشاورزی که ادامه دهندگان راه این بزرگواران هستیم در بحث امنیت غذایی این روحیه را از آنان می گیریم و الگوی بزرگی برای ماست. رمز موفقیت دیگر جهادگران، ولایت پذیری و عشقی است که با تمام وجود به امام راحل داشتند. امام راحل در مورد جهاد و جهادگران عبارات عاطفی مثل فرزندان من را به کار می برد و این عاطفه حاکی از آن است که جهادگران با تمام وجود به امام راحل عشق داشتند و این باعث شد که مدال پر افتخار سنگرسازان بی سنگر را از طرف امام راحل کسب کردند و سالها بعد از آن نیز این مدال در گردن آنها درخشان است. رمز موفقیت سوم که هم در لوگوی جهادسازندگی و هم جهاد کشاورزی وجود دارد « همه باهم وحدت رویه، همدلی و همه باهم بودن بود» که این در آبادانی و محرومیت زدایی خود را نشان می داد. رمز چهارم موفقیت جهادگران نیز داشتن روحیه تعهد و مدیریت جهادی بود. بعد از ادغام که در سال 1379 انجام شد، ما کارکنان وزارت جهاد کشاورزی خودمان را ملزم می دانیم که مسیر این بزرگواران را ادامه بدهیم.
وی بیان کرد: شعار امسال هفته جهاد کشاورزی« امنیت غذایی و گره گشایی از سفره مردم » است ، ما همکاران جهاد کشاورزی بایستی با روحیه اخلاص و عبودیت همان مسیر را در بحث امنیت غذایی و اقتدار غذایی ادامه بدهیم و همانطوری که در دوران جهادسازندگی، جهادگران به عنوان سنگرسازان بی سنگر در خدمت معمار کبیر انقلاب بودند ما هم در جهاد کشاورزی برای تحقق بخشیدن به امنیت و اقتدار غذایی در خدمت مقام معظم رهبری به عنوان سربازان ولایت قدم برمی داریم تا مثل شکوفایی دوران جهاد سازندگی به این امر جامعه عمل بپوشانیم.