والدگری در فضای مجازی

رئیس مرکز تشخیص‌و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا بابیان اینکه والدگری در فضای مجازی چیزی جز تعامل و ارتباط صمیمانه با فرزندان نیست ، اظهار داشت : والدگری در فضای مجازی مهارت‌هایی است که والدین با استفاده از آنها می‌توانند فرزندان خود را برای دنیای دیجیتال پیش رو آماده کنند.

آدینه پرس : سرهنگ دوم ” علی محمد رجبی ” در”پویش مردمی کودکان سایبری” با عنوان “والدگری در فضای مجازی” ، اظهار داشت: متأسفانه در برخی از خانواده‌ها شاهد هستیم که شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی، کارکرد پرستار بچه را دارد و آن‌ها برای سرگرم کردن کودک او را در این فضا رها می‌کنند و این بدان معناست که دنیای مجازی به‌سادگی شیوه فرزند پروری و والدگری ما را تغییر داده است.

وی افزود: والدگری در فضای مجازی نوعی تعامل و ارتباط است و باید یک نگاه گفت‌ وگومحور میان والدین و فرزندان اتفاق بیفتد، نگاهی مبتنی بر احساس اعتماد متقابل بین والدین و فرزندان به‌گونه‌ای که آن‌ها نوعی همراهی و همگامی را در کنار هم احساس ‌کنند.

رئیس مرکز تشخیص‌ و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا  ادامه داد: والدگری در زمینه مواجهه فرزندان با فضای مجازی، وقتی با شاخص‌های هدایت و همراهی، نظارت هوشمندانه، کنترل غیرمستقیم، برخورد عادلانه، رفتار صمیمی و اطلاعات کافی والدین در مقوله بحث توأم باشد، موفقیت‌آمیز خواهد بود.

این مقام انتظامی بابیان اینکه فعالیت بدون کنترل فرزندان در فضای مجازی یک تهدید و آسیب جدی است، یادآور شد: والدین برای پیشگیری از هر اتفاقی در فضای مجازی نقش کلیدی به عهده ‌دارند، والدین باید بتوانند گزینه‌های مثبت و سالم‌تر فضای مجازی را برای تربیت و آموزش فرزندان انتخاب کرده و از آن استفاده بهینه کنند و گزینه‌های ناسالم و تهدیدها و آسیب‌های این فضا را هم شناسایی کرده و کودکان خود را از آن‌ها دور کنند.

وی با بیان اینکه والدگری در فضای مجازی چیزی جز نوعی تعامل، ارتباط صمیمانه و همدلانه میان والدین و فرزندان نیست، گفت: هرگونه اصلاح رفتار فرزندان در فضای مجازی را باید از خودمان آغاز کنیم؛ والدینی که دوست دارند رفتار سایبری یا هر نوع رفتار اجتماعی فرزندان خود را اصلاح کنند ابتدا باید آن را در خود اصلاح‌ کرده باشند.

این مقام مسئول با تاکید بر اینکه دریافت محتواهای نامناسب یکی از مهم‌ترین تهدیدات این فضای برای کودک و نوجوانان  است ، بیان داشت : حضور در فضای مجازی باعث شده تا دامنه اطلاعات فرزندان ما بسیار افزایش یابد و حتی گاه از والدین پیشی بگیرند و این امر باعث می شود کودکان در دنیای مجازی بسیار زودتر از دنیای کودکی‌شان خداحافظی کنند.

رئیس مرکز تشخیص‌ و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا تصریح کرد : ارتباط دوسویه میان والدین و فرزندان مهم است و داشتن ارتباط مثبت با فرزندان موجب می‌شود که اگر فرزند در فضای مجازی اتفاقی را تجربه کردند این اتفاق را برای والدین بازگو کنند.

 این کارشناس سایبری عدم سرزنش والدین، عدم نصیحت و عدم مقایسه نوجوان با هم‌سالان در تربیت سایبری بسیار با اهمیت دانست و گفت: فضای مجازی والدین را وادار به مقایسه فرزندانشان با همسالان خود می‌کند؛ نمایش موفقیت‌های همسالان در فضای مجازی مانند قبولی در مدارس خاص، توانایی حفظ الفبا در سنین کم و صحبت کردن به زبانی غیر از زبان مادری، ازجمله این نمایش‌هاست که غالباً موجب مقایسه ناصحیح کودک با سایر همسالان می‌شود، این‌یک نبرد مخفی میان ارتباط والدین و کودکان است که با بمباران اطلاعات نمایشی بر شیوه فرزند پروری اثر می‌گذارد.

سرهنگ رجبی ادامه داد: برخی از والدین نیز شیوه والدگری خود را با سایر والدین مقایسه می‌کنند و به ‌نوعی حس شکست و استرس در آن‌ها به وجود می آورند ؛ اکثراً آنچه در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشته می‌شود، تصویری است مطلوب از درخشان‌ ترین روزهای زندگی، نه آنچه که حقیقتاً و دائماً در حال رخ دادن است.

رئیس مرکز تشخیص‌ و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا کاهش ارتباط کلامی میان والدین و فرزندان، جابه‌جایی گروه‌های مرجع، کاهش الگوپذیری فرزندان از والدین، فردی شدن تجربه‌ها، خستگی و بی‌حوصلگی ناشی از حضور بی ‌وقفه در فضای مجازی، کاهش گردهمایی و دورهمی‌ها، نداشتن رسم و عادت بیرون رفتن خانوادگی و مجازی شدن ارتباطات میان‌فردی والدین و فرزندان ازجمله معضلات والدین در عصر حاضر دانست و گفت:  وقت گذاشتن برای بچه‌ها باعث می‌شود که آن‌ها نسبت به خواسته‌های ما پذیراتر باشند و گفت‌و‌گو و تعامل قطعاً منجر به درک متقابل می‌شود.

این کارشناس سایبری عنوان داشت : توصیه کارشناسان امر این است که بچه‌ها را تنها در فضا مجازی رها نکنید، همان‌طور که در فضای واقعی آن‌ها را تنها نمی‌گذارید، در این فضا نباید به لحاظ فیزیکی و روانی فرزندان را تنها گذاشت.

وی در ادامه با بیان اینکه کودکان با ورود به سرزمین ناشناخته فضای مجازی گم یا گرفتار دام‌های خطرناکی می‌شوند که رها شدن از آن‌ها به‌راحتی ممکن نیست، افزود: والدین نقش اساسی و اصلی در حفظ امنیت کودکان در برابر آسیب‌ها و تهدیدات فضای مجازی بر عهده‌دارند لذا والدین باید دست در دست فرزندان خود نهاده و این سرزمین ناشناخته را با یکدیگر و با امنیت خاطر عبور کنند.

این مقام مسئول خاطر نشان کرد : همان‌طور که اعتقاد داریم باید در فضای واقعی از فرزندانمان در برابر افراد غریبه مراقبت کرده و به آن‌ها گوشزد کنیم که با افراد غریبه صحبت نکرده و حتی در خانه را به روی افراد غریبه باز نکنند،  فضای مجازی هم ادامه همین فضای واقعی است؛ بنابراین همه این مراقبت‌ها قطعاً باید در فضا مجازی نیز به فرزندان گوشزد شود.

رئیس مرکز تشخیص‌ و پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا اظهار داشت : والدین باید به فرزندان یاد بدهند تا هر آنچه در فضای مجازی مشاهده می‌کنند، برای دوستان، آشنایان و اقوام ارسال نکرده و مسئولیت اجتماعی در قبال بازنشر پیام‌ها داشته باشند، آن چیزی که باعث ناراحتی ما می‌شود، لزومی ندارند که آن‌ها را برای دیگران ارسال کنیم و یا هر چیزی را که می‌بینیم، می‌شنویم و می‌خوانیم، اگر به صلاح نیست، لزومی ندارد که بلافاصله برای دیگران بازنشر کنیم.

سرهنگ رجبی بیان داشت : کاربران می‌توانند در صورت مواجهه با هرگونه موارد مجرمانه و مشکوک در فضای مجازی، آن را از طریق وب‌سایت پلیس فتا به نشانی cyberpolice.ir بخش مرکز فوریت‌های سایبری، گزارش کنند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.