آدینه پرس: انتخابات و مشارکت سیاسی از اصول عمده و اساسی در نظامهای دموکراتیک شناخته شده و اساس دموکراسی را تشکیل میدهند. به همین دلیل هم در نظامهای مردمسالار، نقش مردم در انتخابات و مشارکت سیاسی بیشتر محسوس بوده و مردم، به ویژه جوانان و قشر دانش آموز و دانشجو خود را مکلف به تعیین سرنوشت خود و جامعه دانسته و در راه تحقق آن از هیچ گونه سعی و تلاش دریغ نمیورزند. این قشر به مثابه نسلی جدید، با انرژی و انگیزه قوی، نقش بنیادی و ارزندهای در ساختار جامعه و اجتماعی ساختن سیاست داشته و یگانه نیروی محرک اجتماع دانسته میشوند و از آنجایی که مشارکت سیاسی به عنوان یکی از شاخص های عمده توسعه تلقی می شود، آنها سعی می کنند که در این رهگذر به عنوان بخشی از سرمایه های انسانی با مشارکت خود نقش تعیین کننده ای در اداره امورکشور داشته باشند.
در این میان گاهی پیش می آید که قشر جوان به خصوص دانش آموزان و دانشجویان در موقعیت سختی قرار می گیرند و چالش ها و بحران هایی سبب بی تفاوتی آنها نسبت به بسیاری از مسایل می شود. شرایط کنونی جامعه ایران نیز باعث شده تا قشر جوان و به خصوص دانشجویان وضعیت سختی به لحاظ اشتغال و سطح زندگی را تجربه کنند. اما این همه ماجرا نیست و در شرایط فعلی مشارکت در انتخابات هم یکی از مسایل مهم کشور است که جوانان باید نسبت به آن حساس باشند. به هر ترتیب حضور این قشر در انتخابات ۱۴۰۰ می تواند مهم و ارزنده باشد اما اینکه این حضور چگونه می بایست اتفاق بیافتد خود بسیار مهم است. اهمیت این مساله باعث شد تا پژوهشگر ایرنا با «حجت الاسلام سیدرضا اکرمی» عضو جامعه روحانیت مبارز به گفت و گو بپردازد که در ادامه می خوانیم:
مشارکت مردم در انتخابات پشتوانه ای برای انقلاب
حجت الاسلام اکرمی در مورد اهمیت انتخابات در نظام جمهوری اسلامی و حضور مردم در آن گفت: همانگونه که مقام معظم رهبری هم فرموده اند، انتخابات به عنوان جنبه ای از مشارکت مردم برای اینکه پشتوانه انقلاب باشد، نقش مهمی دارد که این انتخابات می تواند شامل ریاست جمهوری، شوراها و مجلس شورای اسلامی شود. بنابراین از برکات و دستاوردهای جمهوری اسلامی حضور مردم در صحنه های مختلف است پس نام آن جمهوری اسلامی گذاشته و جمهوری یعنی مردم و اسلام هم یعنی دین و دیانت؛ یعنی هر فردی باید وظیفه خود را حضور در انتخابات بداند اعم از اینکه برای انتخاب شدن باشد یا اینکه برای انتخاب کردن.
نقش کلیدی جوانان در مشارکت های انتخاباتی
عضو جامعه روحانیت مبارز در ادامه افزود: این حضور مردم در انتخابات نشانگر این است که فرد نسبت به رشد، امنیت و سرنوشت کشورش حساس است و در آن نقش کلیدی دارد. به خصوص در مورد جوانان، دانشجویان و دانش آموزان این امر مهم جلوه می کند زیرا در مدارس و دانشگاه ها، انسان پرورش پیدا می کند و تعالی و تکامل به وجود می آید. پس دانشجویان و دانش آموزان واجد شرایط برای مشارکت در انتخابات نقش کلیدی و اساسی دارند. لذا در انتخابات هم ۱۵ سال تمام لحاظ شده تا به این ترتیب نسل جوان کشور از جمله دانش آموزان بیشتر بتوانند حضور پیدا کنند.
لزوم دقت برای انتخاب افراد در انتخابات ۱۴۰۰
حجت الاسلام اکرمی اظهار داشت: در انتخابات ۱۴۰۰ برای حضور جوانان، دانش آموزان و دانشجویان می بایست ۲ کار انجام داد؛ ابتدا از این قشر که جمعیت بالایی هم دارند بخواهیم تا در این اتفاق حضور فعالی داشته باشند و دیگر اینکه از آنها بخواهیم که انتخاب افراد را با دقت انجام دهند تا افراد واجد شرایط در شوراها و ریاست جمهوری انتخاب شوند.
عضو جامعه روحانیت مبارز در پاسخ به اینکه چگونه می توان جوانان و دانشجویان را راغب کرد تا در انتخابات شرکت کنند؟ پاسخ داد: در ابتدا باید به جوانان و دانشجویان بگوییم که حضور در انتخابات یک وظیفه دینی است و مانند نماز و روزه واجب شرعی است .مورد دیگر اینکه آنها باید بدانند که مشارکت در انتخابات واجب قانونی است زیرا ما نظام جمهوری اسلامی را قبول کرده ایم، قانون اساسی داریم و این قانون اساسی اگر بخواهد فعال و عملی باشد شرط آن این است که مردم در صحنه های مختلف حضور داشته باشند. وگرنه ما اگر نسخه ای بنویسیم و به دوای آن توجه نداشته باشیم، کارامدی نخواهد داشت. پس باید به مشروعیت توجه داشته باشیم و در مورد مقبولیت افرادی که بنا است انتخاب شوند و انتخاب کنند، اهتمام داشته باشیم تا افراد مقبول و مشروع انتخاب شوند. می بایست در مراکز علمی میزهای ارزش یابی و ارزش سازی داشته باشیم، ارزش ها را پرورش دهیم، خواسته ها را مطرح کنیم و راه حل ها را بازگو کنیم تا بتوانیم از ظرفیت کشور برای تعالی آن استفاده کنیم.
معرفی فرد صالح به جوانان توسط صدا و سیما
حجت الاسلام اکرمی در مورد مناظره های کاندیداهای ریاست جمهوری در تلویزیون و تاثیر پذیری قشر جوان از آن، گفت: چند دوره است که مساله مناظره های تلویزیونی در جریان انتخابات ریاست جمهوری باب شده است. پس اگر تلویزیون از نخبگان دعوت کند که کاندیداها را با چالش بکشند که می خواهند چهار سال بعد چه کارهایی انجام دهند، بینش و دانش آنها چگونه است؟ چون ما در قانون در کشور مشکلی نداریم اما در روش ها و نگاه ها مشکلاتی داریم. به همین دلیل کاندیداها به خصوص برای نسل جوان کشور پاسخ دهند که از ظرفیت های کشور چگونه می خواهند استفاده کنند. پس صدا و سیما می تواند با ارزیابی که از بینش، دانش و روش کاندیداها نشان می دهد فرد صالح را به مردم به خصوص قشر جوان کشور معرفی کند.
مشکلات نباید باعث بهانه گیری جوانان و دانشجویان برای حضور در انتخابات شود
عضو جامعه روحانیت مبارز در پایان یادآور شد: قشر جوان کشور نباید به دلیل مشکلات و نارسایی هایی که وجود دارد با اصل انتخابات برخورد منفی داشته باشد. بالاخره همه کشورهای دنیا با مشکلاتی مواجه هستند و برای حل آن تلاش می کنند. برای نمونه ویروس کرونا همه جهان را درگیر خود کرده است و در کشور ما هم وجود دارد. پس مشکلاتی که در پی آن آمده نباید باعث شود که جوانان و دانشجویان بهانه گیری کنند و به انتخابات روی خوش نشان ندهند. پس هر فردی که در هر سمتی قرار دارد باید به نحو احسن مسوولیت خود را انجام دهد.