به گزارش پایگاه خبری آدینه پرس: اکبر فتحی، روز چهارشنبه، ۲۹ تیرماه در جمع خبرنگاران، با اشاره به اینکه سطح زیر کشت حوضه دریاچه ارومیه نزدیک ۶۰۰ هزار هکتار است، گفت: از این میزان حدود ۱۳۵ هزار هکتار مربوط به کشت آبی، ۶۰ هزار هکتار به صورت باغ و بقیه به صورت دیم است.
وی با اشاره به اینکه یکی از روشهایی که کارایی مصرف آب را افزایش میدهد، تغییر از روشهای سنتی آبیاری به روشهای نوین است، گفت: در روشهای سنتی و غرقابی میزان مصرف آب بالاست اما در روشهای نوین اعم از آبیاری قطرهای، بارانی و کم فشار بهره وری آبیاری تا ۸۰ درصد ارتقاء یافته و میزان مصرف آب کاهش مییابد.
فتحی خاطرنشان کرد: در این ارتباط تکلیفی که برای سازمان جهادکشاورزی وجود داشت تامین کمکهای فنی و اعتباری و منابع برای کشاورزان بود تا باغات خود را به سیستم قطرهای و زمینهای زراعی را به سیستم بارانی و یا کم فشار تجهیز کنند.
وی با اشاره به اینکه این امر تقاضامحور بوده و با درخواست خود کشاورزان صورت می گیرد، گفت: با توجه به تقاضای موجود در سالجاری کل آبیاری تحت فشار در استان به ۷۵ هزار هکتار افزایش خواهد یافت.
وی گفت: پیشنهاد شده است که استفاده از سامانه های نوین آبیاری از حالت تقاضامحور خارج شده و مناطقی که امکان اجرای سیستم های تحت فشار وجود دارد رأسا به این امر اقدام شود.
فتحی ادامه داد: در صورت تصویب شدن این پیشنهاد در مدت کوتاهی بخشهای زیادی از این اراضی مجهز به سیستمهای نوین آبیاری خواهد شد.
وی متذکر شد: از ۱۹۰ هزار هکتار اراضی حوضه دریاچه ارومیه در حدود ۴۰ درصد از اراضی که آبی کامل نیستند، امکان اجرای سیستمهای نوین آبیاری وجود ندارد و در این اراضی نیز از روشهای سنتی و کم فشار و انتقال آب با لوله استفاده میشود.
فتحی به اجرای طرح مشترکی با کشور ژاپن در حوضه دریاچه ارومیه اشاره کرد و گفت: در این طرح با استفاده از لولر و مسطح کردن زمین و یا تغییر بافت خاک میزان مصرف آب کاهش داده میشود.
وی با اشاره به اقدامات انجام شده در خصوص اصلاح الگوی کشت در کنار اجرای سامانههای نوین آبیاری، گفت: اوایل اجرای طرح مقاومتهایی میان کشاورزان وجود داشت اما به تدریج محصولاتی مانند کینوا، کلزا و زعفران به عنوان محصولات کم آب بر معرفی شدند در باغات نیز با توسعه خارج از برنامه باغات مخالفت شد و در مرحله احیاء درختانی مانند درخت پسته، عناب و سنجد به جای درختان پر آب بر سابق مانند سیب کاشته شدند.
فتحی خاطرنشان کرد: این اقدامات در راستای اصلاح الگوی کشت و معرفی الگویی صورت گرفت که بتواند با ۶۰ درصد آب موجود تولید مناسبی را رقم زده و معیشت کشاورز را نیز حفظ کند.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان خاطرنشان کرد: کشاورزی که با بهره برداری از آب به تولید محصولات غذایی اقدام می کند بیش از هر کس دیگری بر اهمیت آب واقف بوده و آگاهی دارد که استفاده نادرست و غیربهینه از آب و توسعهی بیرویه باغات به از بین رفتن منابع آبی منجر خواهد شد.
وی گفت: از زمان شکل گیری ستاد احیاء دریاچه ارومیه فعالیتهای ترویجی از جمله همگام سازی جوامع محلی که طرحهای مشترکی با کشور ژاپن در این قالب پیش برده شد برای آگاهی بخشی به جوامع محلی در مورد محدودیتهای شدید منابع آبی بوده است.
فتحی اظهار کرد: اگرچه نمی توان به طور کامل منکر توسعه باغات در حوضه دریاچه ارومیه شد اما توسعهای که خارج از ضوابط بوده و غیرقابل مدیریت با سهم آب اختصاص یافته باشد حداقل در محدوده استان آذربایجان شرقی اتفاق نیفتاده است.
انتهای پیام